hudeen
Belépés

Sajtóközlemény


Függesztett galvanizáló sor technológia kialakítása a Mizsei Kft.-nél
 
2020/02/24

 
Mizsei Termelő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 29,49 millió forint európai uniós támogatást nyert GINOP-2.1.8-17 A KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE ADAPTÍV TECHNOLÓGIAI INNOVÁCIÓ RÉVÉN című pályázati kiíráson a Széchényi 2020 keretében. Az 58 985 000 forintos összköltségű beruházás révén a vállalkozás a pályázatban egy      Függesztett galvanizáló sor technológia kialakítását valósította meg.
 
A GINOP-2.1.8-17 konstrukció keretében támogatást nyert el a Mizsei Kft egy adaptív technológiai innovációs tevékenységhez Az adaptív innováció eredménye egy Függesztett galvanizáló sor technológia kialakítása. A szekszárdi üzem fő profilja a felületkezelés, más néven horganyzás. A horganyzás lényege, hogy az acélt horgannyal, azaz cinkkel vonjuk be. A cink kevésbé nemes, mint az acél. Ha az acélt egy nála kevésbé nemes fémmel vonjuk be, akkor az a saját korróziója révén védi meg az acélt a rozsdásodástól, hiszen a kevésbé nemes fémek korrodálódnak először. Horganyzás előtt az acélból készült termékeket kémiai úton (vegyszeres fürdőkbe merítve) megtisztítjuk, zsírtalanítjuk és eltávolítjuk róluk a rozsdát és más szennyeződéseket. A horganyzásnak két legelterjedtebb eljárás van a tüzihorganyzás („száraz” eljárás) és a galvanizálás.
A szekszárdi üzemünkben ediig alkalmazott horganyzási technológia az ún. "száraz" eljárás, tüzihorganyzás. Az eljárás során a kész kovácsoltvas szerkezetet forró ónnal teli kádba mártják, lecsepegtetik, így minden rést eltömít a horgany, gyakorlatilag 99%-os rozsdásodás elleni védelmet érünk el vele. Hátránya, hogy minden apró rést eltömít, így a részletgazdag motívumok veszíthetnek funkciójukból. Legnagyobb előnye, hogy roppant tartós és strapabíró védelmet ad. A tüzihorganyzással kezelt termékek önmagukban akár 25 évig, megfelelő festéssel akár 50 évig kellő védelmet adhat.
Galvanikus horganyzás: Ez esetben a cinket galvanikus úton viszik fel az acél felületére, ami nem más, minthogy a terméket és egy cinklemezt egy savas fürdőbe mártják, amiben a cinklemez oldódni kezd. A cinket elektromos áram segítségével viszik fel a termék felületére, úgy hogy az egyenáram negatív pólusát a cinkre (anód), a pozitív pólusát pedig a termékre csatlakoztatják. Az egyenáram hatására a savas oldatban feloldódott cink a termék felületéhez tapad. Előnye, hogy az eljárás egyszerű, kevésbé költséges a tüzihorganyzásnál és utómunkát sem igényel.
A megvalósítás helyszíne: 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 20. hrsz. 3791/2
A projekt költségvetése: 58 985 000 Ft, a saját forrás összege: 29 492 500 Ft (50 %), a vissza nem térítendő támogatás összege: 29 492 500 Ft (50 %).
A vállalkozás által eddig nem végzett tevékenységhez kapcsolódóan új szolgáltatás jött létre. A projekt az eredeti célkitűzéseknek megfelelően sikeresen és eredményesen megvalósult.

További információ kérhető:
Mizsei Kft
Székhely: 6050 Lajosmizse, Dózsa Gy. út 2.
Adószám: 10485154-2-03
Cégjegyzékszám: 03-09-100309
E-mail: mizsei-horganyzo@t-online.hu
Honlap: http://www.mizseikft.hu/