hudeen
Belépés

Hosszvarratos (hegesztett) acélcsövek gyártási folyamata

A hidegen alakított csövek gyártási műveletében a kiindulódarabot egy vagy több szakaszban alakítják ki. Ez függ a nyersanyag méretétől, az anyag tulajdonságától, az alakítás módjától, a kész szelvény méretétől, és a vele kapcsolatos követelményektől.
A gyakorlatban alkalmazott alakítási eljárások:
- hideg (félmeleg) hengerítés,
- hideghúzás dugón,
- hosszú tüskén, és repülőtüskén,
- dugó nélküli és más húzóeljárások.
A hosszvarratos (hegesztett) acélcső gyártás alapanyaga a hasított acélszalag. Szélessége a gyártani kívánt acélcső átmérőjének függvénye, vastagsága pedig a kívánt acélcső vagy profil (ovális cső, zártszelvény) falvastagságának felel meg. A hengerítés előtt a szállítás, lecsévélés és végtelenítés során keletkezett egyenetlenségeket egyengető hengersoron ki kell simítani. A kiegyengetett acélszalagot hosszirányban, több lépésben, kívülről befelé haladva hajtott görgők között hajlítja a csőtoló gép hengeressé. Ezután a hengerré hajlított acél szalag két szélét a csőtoló gép összehegeszti. A hegesztéskor csak az acél szalag széleit izzítja, így a varrat a lehűlése során hajlítani igyekszik az acélcsövet. Az acélcső végleges méretét és alakját profilos hengerek közötti kalibrálással alakítjuk ki. Tovább hengerléssel zártszelvény, vagy ovális cső is kialakítható.
A gyártósorról folyamatosan lekerülő acélcső, vagy zártszelvény terméket a kívánt méretre daraboljuk egy repülőfűrésszel, majd csomagoljuk.