hudeen
Belépés

A horganyzás általános folyamata

A tűzihorganyzás során a megfelelően megtisztított acélszerkezetet folyékony cinkbe (horganyba) mártják. A horganyfürdőben töltött idő alatt a magas hőmérséklet (~450 °C) hatására a horgany az alapfém felületébe diffundál, azzal összeötvöződik és a felületére rakódik. Minél több időt tölt az alapfém a horganyfürdőben, annál vastagabb horganybevonat keletkezik rajta. A tűzihorganyzott acélszerkezetek évtizedeken keresztül ellenállnak a korróziónak. A horganyba merítéssel a felületen 50µm…300µm vastagságú horganyréteg hozható létre.
A horganyzás néhány éven belül megtérülő felületvédelem minden acélszerkezeten. A tűzihorganyzáshoz megfelelően meg kell tisztítani az acélszerkezetet, csak fémtiszta felületen alakul ki megfelelő bevonat. A tűzihorganyzói technológiákban a horganyfürdőbe merítés előtt előkészítő soron viszik végig a terméket, mely során a fém felületéről leoldják savakkal a rákerült olaj- és zsírszármazékokat, valamint oxidokat (rozsda). Az acélfelületen lehetnek olyan szennyeződések, amelyeket ezek az oldatok nem tudnak leoldani, ezeket más módszerekkel, többnyire mechanikusan kell eltávolítani. Az alapfém előkészítése után a horganyfürdőbe kerül, ahol a kívánt rétegvastagságtól függő időt tölt el, majd a kiemelés és a lehűlés után kikészítik.
A kikészítés feladata a hibás területek javítása, és a horgany megfolyások eltüntetése. A horganyzás során gyakran előfordul, hogy a felület kis hányadán, apró foltokban nem megfelelő a bevonat. Ezeket a kikészítés során horgany sprayvel javítják. A termék horganyfürdőből való kiemelése során a felületén még folyékony halmazállapotban van a horgany, ezért megfolyások keletkeznek, ezeket el kell távolítani.
A tűzihorganyzás után a horganyréteg még sérülékeny a korrózióval (fehérrozsda) szemben, ezért 3-4 napig száraz helyen kell tárolni, ellenkező esetben (akár csak ködös időben történő szállítás miatt is) a horganyréteg sérül, fehérrozsdásodás indul meg. A várakozási idő csökkentése, valamint kedvezőbb korrózióvédelmi tulajdonságok elérése céljából a horganyzott terméket passziválószerrel passziválják.
A képződő tűzihorgany bevonat tulajdonságai és a bevonandó acélszerkezet anyagának kémiai összetétele között szoros összefüggés van. Lényegében az erősen ötvözött acélok kivételével valamennyi acéltípus horganyozható, a képződő védő fémréteg és horganyréteg tulajdonságai azonban eltérnek egymástól. Saját termékeink felületvédelme is horganyzással történik, így készülnek építőipari homlokzati állványrendszereink, a gyártott acélcsövek (horganyzott cső), valamint egyedi gyártásó termékeink korrózióvédelme is horganyzással történik.