hudeen
Belépés

Felületvédelem – Tűzihorganyzás

Tűzihorganyzás

Acéltermékek korrózió elleni védelmére a tűzihorganyzás alkalmazása széleskörű megoldás, legnagyobb felhasználója az építőipar, főleg a könnyűszerkezetes épületelemek, szabadtéri tározók, építőipari állványzatok terén. A horganyzásos felületvédelem szerepe fokozatosan bővül a mezőgazdaságban, távvezetéképítő iparban, távközlésben és a lakossági igények körében. A szennyezett városi levegő ellenére a horganyzott szerkezetek élettartama eléri a 15-20 évet, míg vidéken a horganyzással ellátott elemeknél ez 30-40 év is lehet.
Az egy merítéssel horganyozható munkadarab mérete: 7000 x 1800 (2000) x 1100 mm.
A tűzihorganyzás az egyetlen olyan korrózióvédelmi technológia, mely nem csak kívülről, hanem zárt terekkel rendelkező szerkezetek belsejében is azonos értékű bevonatot ad.
A tűzihorganyzás szempontjából nem optimális acélminőségek felületén általában szürke és a szükségesnél vastagabb, míg a kedvező szilícium- és foszfortartamú acélokon fényes, ezüstösen csillogó, optimális vastagságú horganybevonat alakul ki.
Azért, hogy a vasfelületen ki tudjon alakulni a horganybevonat, az acélszerkezet felületének fémtisztának kell lenni.
Az acélszerkezet bemerítésekor cél, hogy a folyékony horgany minél előbb eljusson a zárt terekbe, illetve onnan a levegő a lehető leggyorsabban el tudjon távozni, a horganyolvadékból való kiemeléskor pedig a horgany maradéktalanul tudjon távozni a szerkezetből, ezért technológiai nyílásokat kell alkalmazni a szerkezet tervezésekor.