hudeen
BelépésTechnológiafejlesztés a Mizsei Kft-nél
2021 / 09 / 16

A Mizsei Termelő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 32,08 millió forint európai uniós támogatást nyert a GINOP-1.2.8-20 - A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című pályázati kiíráson a Széchényi 2020 program keretében. A 45,83 millió forintos összköltségű beruházás révén a vállalkozás a pályázatban új gépek beszerzését valósította meg.
Projekt tartalmának bemutatása: A szekszárdi üzem fő profilja a felületkezelés, más néven horganyzás. A horganyzás lényege, hogy az acélt horgannyal, azaz cinkkel vonjuk be. A cink kevésbé nemes, mint az acél. Ha az acélt egy nála kevésbé nemes fémmel vonjuk be, akkor az a saját korróziója révén védi meg az acélt a rozsdásodástól, hiszen a kevésbé nemes fémek korrodálódnak először. Horganyzás előtt az acélból készült termékeket kémiai úton (vegyszeres fürdőkbe merítve) megtisztítjuk, zsírtalanítjuk és eltávolítjuk róluk a rozsdát és más szennyeződéseket. A horganyzásnak két legelterjedtebb eljárás van a tüzihorganyzás („száraz” eljárás) és a galvanizálás. Az üzemünkben jelenleg mindkét technológia alkalmazott.
A „száraz” eljárás során a kész kovácsoltvas szerkezetet forró ónnal teli kádba mártják, lecsepegtetik, így minden rést eltömít a horgany, gyakorlatilag 99%-os rozsdásodás elleni védelmet érünk el vele. Hátránya, hogy minden apró rést eltömít, így a részletgazdag motívumok veszíthetnek funkciójukból. Legnagyobb előnye, hogy roppant tartós és strapabíró védelmet ad. A tüzihorganyzással kezelt termékek önmagukban akár 25 évig, megfelelő festéssel akár 50 évig kellő védelmet adhat.
A projektben beszerzésre került kádakat a száraz horganyzási eljárásunk kapcsán hasznosítjuk. A projekt keretében azokat a kádakat szereztük be, amelyben a forró ón van, ezután lecsepegtetés helyett egy másik kádba, a passziváló kádba mártják a fémszerkezetet. A projekt kapcsán a kapacitásunk nőt , mert a passziváló káddal az áru hamarabb lehűl és minőségileg jobb terméket kapunk, valamint többet tudunk mártani egy óra alatt. A fentiekkel a szekszárdi gyárban egy óra alatt felületkezelt szerkezetek száma nagyban növekszik, köszönhetően a passziváló kádnak, amely így időt takarít meg és a jobb minőségű felületkezelést is eredményez.
Az elmúlt években fő célként tűzte ki a hatékonyság növelését, ezt 2019-re elértük. A következő évek terveiben a gépiesítés szerepel, ehhez kapcsolódóan pedig közel 40 főre tervezzük a létszámunkat növelni 2022. év végére.

Kedvezményezett neve: Mizsei Termelő Kft
Projekt címe: Technológiafejlesztés a Mizsei Kft-nél
Szerződött támogatási összeg: 32 080 633 Ft
Támogatás mértéke: 70%
Projekt tényleges befejezési dátuma: 2021.03.30
Projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.8-20-2020-00292
A megvalósítás helyszíne: 7100 Szekszárd Keselyűsi út 20 3791/2 hrsz

További információ kérhető:
MIZSEI TERMELŐ Kft.
Székhely: 6050 Lajosmizse, Dózsa György út 2/C.
Adószám: 10485154-2-03
Cégjegyzékszám: 03-09-100309
E-mail: mizsei-horganyzo@t-online.hu
Honlap: http://www.mizseikft.hu/fooldal/hu